Zo houd je de mond van je hond gezond

Als je een huisdier hebt, zorg je er zo goed mogelijk voor. Op tijd een rondje wandelen met je hond, samen spelen en knuffelen, goed en lekker eten: het is allemaal belangrijk. Daarnaast speelt de verzorging van je hond een belangrijke rol. Zo moet je de vacht maar ook zeker het gebit van je hond goed verzorgen zodat deze gezond blijven.  

Houd het hondengebit gezond 

Wat voor mensen geldt, gaat ook voor honden op: een gezonde mond is noodzakelijk voor een gezond lichaam. Wij poetsen onze tanden en spoelen met mondwater maar dit is niet bij elke hond even makkelijk, hoewel er wel speciale hondentandpasta bestaat. Lukt dit niet om te gebruiken bij jouw hond? Zoek dan alternatieven zoals speciaal druppels voor in water die je hond kan drinken en waarmee het gebit wordt verzorgd of geef je huisdier een bot, kauwstick of speciaal speelgoed om op te kauwen. Is hij meteen bezig en wordt het gebit verzorgd.  

Verzorg de hondenvacht goed 

De vacht van hond kun je schoonhouden met speciale hondenshampoo. Kies een hondenshampoo met natuurlijke ingrediënten. Deze werken prima om de hondenvacht te ontdoen van viezigheid en losse haren zodat je hond weer lekker fris wordt. Chemische toevoegingen zijn niet nodig en kunnen de hondenhuid juist extra irriteren dus vermijd producten waar kunstmatige hulpstoffen aan toegevoegd zijn.  

Verzorg ook de hondenoren goed 

De oren zijn erg belangrijk voor je hond. Deze worden niet enkel gebruikt om mee te horen en naar het baasje te luisteren maar honden drukken er ook mee uit hoe ze zich voelen. De oren dienen goed schoon te zijn en sommige honden hebben nu eenmaal meer aanleg voor oormijt of vieze oren dus het is belangrijk dat je de oren van je hond regelmatig controleert en schoonmaakt. Voor de buitenkant en het deel dat je kunt zien aan de binnenzijde gebruik je daar gewoon een tissue of je handen voor en wassen kan uiteraard ook.  

Gebruik speciale oorreiniger voor je hond 

Gebruik nooit een wattenstaafje want daarmee kun je de gehoorgang beschadigen. Om de binnenkant te reinigen kies je het beste voor een oorreiniger hond. Deze druppel je in de oren waarna het vuil en een teveel aan oorsmeer loskomt. Dit veeg je er vervolgens eenvoudig af. Zo worden de oren van je hond goed schoon, hoort hij beter en blijft hij gezond. Vermoed je andere klachten zoals oormijt of een ontsteking bij je hond? Raadpleeg dan altijd een dierenarts. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *