Wat zijn de verschillen tussen mondmaskers?

Mondmaskers zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven: we dragen ze in de winkel, op het kantoor, tijdens het shoppen en in de trein. We zien ook allemaal verschillende soorten: chirurgische mondmaskers, ffp maskers en stoffen alternatieven. Wat is nu het verschil en waarvoor dienen ze?

FFP en chirurgisch mondmasker

De meeste mensen dragen een blauw, zwart of roos chirurgisch mondmasker. Dit is een wegwerp mondmasker dat gebruikt werd tijdens medische operaties om de patiënt en zorgverlener te beschermen. Nu wordt dit gebruikt om ons en elkaar te beschermen van besmette luchtdeeltjes en om zo coronabesmettingen te vermijden. 

Zorgverleners en contactberoepen dragen een ffp masker. De naam ‘ffp’ staat voor filtering facepiece particle, wat dus betekent dat het een mondmasker is dat luchtdeeltjes filtert. Het verschil tussen de chirurgische en ffp maskers is de bescherming van luchtdeeltjes. Een chirurgisch mondmasker houdt vooral luchtdeeltjes die worden uitgeademd tegen, terwijl een ffp masker bescherming biedt tegen de inademing van besmettelijke druppeltjes. Bij ffp maskers heb je ook nog verschillende soorten: ffp1, ffp2 en ffp3. Dit extra getal drukt uit hoe sterk deze luchtdeeltjes worden gefilterd. Bij ffp2 mondmaskers wordt 94% van de deeltjes tegengehouden. Kijk dus goed uit om een ffp2 masker te kopen in België

En wat met stoffen maskers?

Omdat chirurgische maskers wegwerpmaskers zijn, kozen mensen ook voor stoffen alternatieven die je kan hergebruiken. Natuurlijk kan niet iedereen voor een stoffen masker kiezen. Zorgverleners en contactberoepen moeten ffp maskers dragen, en de meeste leerkrachten moeten verplicht elke dag een chirurgisch mondmasker dragen en dit verversen door het intensieve gebruik. Als je voor een stoffen mondmasker kiest, let dan op het volgende. Ten eerste moet het zeker genoeg stoflagen hebben en van een dicht geweven stof gemaakt zijn. Ook moet het mondmasker kunnen gewassen worden op 60°C zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Kies ook een goede vorm zodat het masker zowel de mond, kin en neus goed afschermt.

Algemene richtlijnen

Ondanks het feit dat we mondmaskers dragen bij te dicht contact, en zeker in een medische setting, moeten we ook de andere algemene richtlijnen blijven volgen. Zo houd je dus altijd zo veel mogelijk afstand, zelfs met een mondmasker, en let je extra op je handhygiëne. Zorg ook voor voldoende verluchting en zit zo veel mogelijk buiten. Een optelsom van deze maatregelen zorgt ervoor dat we samen het virus kunnen verslaan. Voor meer informatie en up-to-date advies, bekijk je altijd best de website van je lokale overheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *