Wat is neurofeedback?

Stel jij jezelf ook wel eens de vraag; wat is neurofeedback? Dat hoeft op zich niet te verbazen. Door de jaren heen is het namelijk zo dat deze methode stelselmatig populairder is geworden. Dat is het gevolg van het extra onderzoek dat is gebeurd naar de manier waarop we onze hersenen beter kunnen laten functioneren. In heel wat verschillende situaties is gebleken dat de neurofeedback methode een zeer belangrijke meerwaarde kan creëren. Heb jij hier eigenlijk nog niet zoveel over gehoord en wil je graag precies ontdekken wat deze methode nu precies inhoudt en of ze mogelijks ook voor jou interessant kan zijn? Dan moet je eigenlijk gewoon even snel verder lezen!

Dus, wat is neurofeedback nu eigenlijk?

Bovenstaande informatie heeft reeds gedeeltelijk een antwoord gegeven op de vraag; wat is neurofeedback? We kunnen dit echter nog net wat extra in detail uitleggen. Voor neurofeedback geldt namelijk dat het een methode is welke zich richt op het veranderen van onze hersenactiviteit. Ze is gebaseerd op het lerend vermogen waar het menselijk brein over beschikt. Ons brein staat erom bekend erg gevoelig te zijn voor een beloning die we krijgen. Op het ogenblik dat er een bepaald gedrag op consequente wijze wordt beloond zullen onze hersenen dit gedrag automatisch meer gaan vertonen. Naar deze vorm van leren wordt in de praktijk doorgaans ook verwezen als zijnde operante conditionering.

Wat maakt neurofeedback tegenwoordig zo populair? 

Wat is neurofeedback; de reden dat het vandaag de dag zo populair omdat er verschillende voordelen aan verbonden zijn. In eerste instantie kan er worden vastgesteld dat neurofeedback ervoor kan zorgen dat er een belangrijke meerwaarde wordt gerealiseerd op vlak van niet alleen geheugen en concentratievermogen, maar ook voor wat de slaap betreft. Bovendien is het zo dat er ook een gunstig effect zal ontstaan voor het prestatievermogen en zal het lichaam aanzienlijk minder stress ervaren. Deze voordelen zijn uiteraard nog maar het puntje van de ijsberg, maar maken wel reeds duidelijk dat neurofeedback op diverse vlakken een belangrijke meerwaarde kan vertegenwoordigen.

Is neurofeedback geschikt voor iedereen?

Zoals alles, geldt voor elke methode die in de praktijk kan worden toegepast geldt het ook voor neurofeedback dat ze niet altijd kan worden ingezet. In eerste instantie is het belangrijk om er rekening mee te houden dat mensen die deze therapie gaan volgen stil moeten kunnen blijven zitten. Voor wat is neurofeedback, geldt dat ze in de praktijk ook vaak wordt toegepast bij kinderen. Hierbij spreekt het voor zich dat het voor deze kinderen net wat minder eenvoudig is om goed stil te kunnen blijven zitten. Toch kan dit erg belangrijk zijn. Bovendien is het zo dat de patiënten ook goed hun ogen moeten open houden. Zijn deze twee eisen voor jou geen probleem? Dan zou dat er in principe voor moeten zorgen dat je deze therapie kan volgen, al zijn er zeker nog uitzonderingen. 

Het intakegesprek, altijd de start van jouw (mogelijke) behandeling

Tijdens het zogenaamde intakegesprek wordt er door de therapeut in eerste instantie altijd geluisterd naar de klachten waarover je beschikt. Op basis van deze verduidelijking is het mogelijk dat de therapeut zal beslissen dat een andere behandeling is vereist. Bovendien geldt dat er ook altijd zeer sterk wordt gekeken naar overmatig middelengebruik. Is dat het geval? Dan is het mogelijk dat het lerend vermogen van de hersenen kan zijn aangetast. Hoe dan ook, de informatie op NVNF zal er sowieso voor hebben gezorgd dat er een antwoord is gegeven op jouw vraag “wat is neurofeedback”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *