Wanneer spreken we van executieve functies?

Misschien heb je wel eens van heb begrip executieve functies gehoord. Het is een begrip wat veel gebruikt wordt en waar ook nog veel onduidelijkheid over is. Vaak worden de executieve functies in verband gebracht met hoogbegaafdheid. Er zijn verschillende onderzoeken hierover. In dit artikel leggen we kort uit wat executieve functies zijn. Er zijn namelijk veel verschillende executieve functies. Je kan ze eigenlijk indelen in drie hoofdgroepen: inhibitie, werkgeheugen en cognitieve flexibiliteit. 

De verschillende soorten executieve functies

Er zijn dus verschillende soorten executieve functies. De functie inhibitie zorgt er onder ander voor dat het mogelijk is dat je impulsen kan onderdrukken. Als je een melding krijgt op je mobiele telefoon dan wil je deze bekijken. Door de inhibitie kan je dit onderdrukken. De functie werkgeheugen maakt het mogelijk dat je informatie kan bewerken en daarna kan opslaan in je lange termijn geheugen. Heel handig natuurlijk. Dit gebruiken we bijvoorbeeld onder andere als we bezig zijn met een ingewikkelde rekensom of wanneer je over iets aan het nadenken bent. Tenslotte gebruik je de functie cognitieve flexibiliteit om te kunnen schakelen bij onverwachte momenten. Als je plannen hebt gemaakt maar dit niet door kan gaan kan je door de cognitieve flexibiliteit een ander plan bedenken. 

Het belang van executieve functies

Executieve functies zijn belangrijk in het dagelijks leven. Ze zijn bijvoorbeeld belangrijk bij plannen van gebeurtenissen of als er onverwachte gebeurtenissen ontstaan. Je kan executieve functies trainen. Het is dan goed om te kijken welke functies je niet goed beheerst. Kijk vanaf daar welke functies je wil verbeteren en maak kleine beheersbare doelen. Op de website van Gifted People kan je lezen hoe executieve functies werken bij hoogbegaafde personen. Bij hen is de ontwikkelen van deze functies namelijk anders dan bij mensen die niet hoogbegaafd zijn. Executieve functies zijn dus van belang in het dagelijks leven. Je kan ze ook trainen als je ze nog niet goed beheerst. Het is dan van belang om te kijken naar de verschillende functies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *