Waar let je op bij het kiezen van een tillift?

Met een tillift haal je een hulpmiddel in huis voor zorgvragers die slecht ter been zijn, of niet langer zelfstandig kunnen staan. Met een tillift worden verplaatsingen van het ene naar het andere vertrek eenvoudiger. Er zijn verschillende soorten tilliften op de markt. Om tot de juiste keuze te komen zijn er enkele factoren die bepalend zijn. Daarover lees je hieronder meer.

Waarom een tillift?

Tilliften worden veel ingezet in zorginstellingen, maar ook in een woonhuis kan een tillift een prettig hulpmiddel zijn. Voor zorgvragers maakt de tillift een comfortabele en veilige verplaatsing mogelijk. Het biedt een stukje extra mobiliteit. Voor zorgverleners kan een tillift een groot deel van het fysiek belastende werk overnemen. Er zijn verschillende soorten tilliften verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan actieve tilliften en passieve tilliften. Daarnaast kun je kiezen voor een plafondtillift.

Hoe is de mobiliteit van de zorgvrager?

Bij het kiezen voor een specifieke tillift speelt de mobiliteit van de zorgvrager een grote rol. Op basis hiervan kun je het aanbod filteren op actieve tilliften of passieve tilliften. Een actieve tillift wordt ingezet bij zorgvragers die nog actief deel kunnen nemen aan de verplaatsing, bijvoorbeeld van het bed naar de badkamer. Belangrijk is dat de zorgvrager nog zelfstandig kan staan. Is dit niet het geval, dan zal de keuze vallen op een passieve tillift. Bij passieve tilliften zitten of liggen zorgvragers in een tilband.

Waar wordt de tillift gebruikt?

Nog een belangrijke factor bij het uitzoeken van een passende tillift is de ruimte waarin dit hulpmiddel ingezet gaat worden. Mobiele tilliften zijn verrijdbaar, waardoor ze in meerdere vertrekken gebruikt kunnen worden. In de regel zijn deze tilliften compact van formaat. Dit vergroot de wendbaarheid van deze hulpmiddelen. Toch vragen ze wel om wat beschikbaar vloeroppervlak, zodat er genoeg ruimte is om de tillift te kunnen zwenken. Is het beschikbare vloeroppervlak in een specifieke situatie vrij beperkt? Dan kan een plafondtillift uitkomst bieden.

Plafondtilliften

Een plafondtillift wordt bevestigd aan de plafondrails met een tilcassette. Kies je voor een vaste plafondtillift dan zit deze cassette altijd in de rails. Er zijn ook flexibele plafondliften verkrijgbaar. Bij deze uitvoeringen is de tilcassette los te koppelen en kan de tillift, afhankelijk van waar plafondrails is geplaatst, in meerdere ruimtes ingezet worden. Dit kan handig zijn in bijvoorbeeld zorginstellingen. Vergeleken met de mobiele tillift vraagt een plafondlift om een kleiner beschikbaar vloeroppervlak. Een ander aspect dat een plafondtillift een aantrekkelijke keuze kan maken: het gebruik van dit type tillift is voor zorgverleners minder fysiek belastend dan de verrijdbare varianten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *